ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
Πρόταση από το γραφείο μελετών: www.akalab.gr
Αρχιτέκτονες:
Δημήτρης Καταρόπουλος, Στάθης Καταρόπουλος
———————————————————————————————
Λύση Α: Άμεση λύση
Λύση Β: Μελλοντική φάση
———————————————————————————————
Εισαγωγή:
Η μεγάλη ηλεκτρονική και ψηφιακή επανάσταση, αλλάζει ριζικά την ζωή μας, αλλά και τις πόλεις μας.
Σε όλες σχεδόν τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, γίνονται μεγάλες αλλαγές κυρίως στην αρχιτεκτονική των κτιρίων και του δημοσίου χώρου αλλά και στο κυκλοφοριακό. Για το τελευταίο θα βοηθήσει πολύ η τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκίνητων και η εφαρμογή της ρομποτικής και αυτοματισμών.

Στις μεγάλες πόλεις, έχουν εξοστρακιστεί τα αυτοκίνητα από το κέντρο και από τις πλατείες τους, οι οποίες δίδονται στους πεζούς. Είναι ώρα και η Αθήνα να ακολουθήσει αυτή την πορεία και να προχωρήσει σταδιακά στην υλοποίηση έργων για την αναβάθμιση του κέντρου της, δηλαδή της πλατείας Συντάγματος και της γύρω περιοχής όπου βρίσκεται και η Βουλή των Ελλήνων.
Το γραφείο μας, έχοντας την εμπειρία δύο αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που είχε προκηρύξει η ΕΑΧΑ (εταιρία αρχαιολογικών χώρων Αθήνας), όπου και κατατάχθηκε η πρότασή μας, πρώτη στην σειρά βραβείων προχώρησε και σήμερα με ιδιωτική πρωτοβουλία και αυτοχρηματοδότηση στην εις βάθος μελέτη αυτής της περιοχής στοχεύοντας στην τελική απομάκρυνση των αυτοκινήτων από την πλατεία Συνταγματοσ και την απόδοση της στους πεζούς.
Η πλατεία Συντάγματος σήμερα

Σήμερα, μετά την κατασκευή του μετρό της Αθήνας και την δημιουργία της στάσης ΜΕΤΡΟ Συντάγματος, η πλατεία εκτός από χώρο αναψυχής, μετατραπεί και σε άξονα επικοινωνίας με τον πεζόδρομο Ερμού, αλλά και με τον τριγύρω αστικό ιστό. Παρότι έγιναν δύο αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί από την επιτροπή ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων ΕΑΧΑ πριν αρκετά χρόνια η πλατεία ανακαινίστηκε, αλλά όμως δεν επιλύθηκε αποτελεσματικά η σχέση κίνησης των πεζών μεταξύ του αστικού περίγυρου με τη στάση του ΜΕΤΡΟ και του τραμ. Έτσι σήμερα, ειδικά στην πλευρά της πλατείας προς τον πεζόδρομο Ερμού, να παρατηρείται αυτό το τεράστιο κομφούζιο συμπλέξεις αυτοκινήτων, μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ, διαμέσου ενός μη αποτελεσματικού φωτεινού σηματοδότη. Έτσι, ο πεζός αναγκάζεται να διασχίζει ένα δρόμο πλάτους έξι λωρίδων κυκλοφορίας για να φτάσει ασφαλής στο απέναντι πεζοδρόμιο της οδού Ερμού σε ελάχιστο χρόνο. Η σημερινή κατάσταση δυσκολεύει ή καλύτερα αποτρέπει τις ειδικές ομάδες πληθυσμού και τους γονείς με μικρά παιδιά να διανύσουν αυτην την τεράστια διαδρομή χωρίς τον φόβο πιθανού τραυματισμού.
Τέλος, ο πεζόδρομος της οδού Έρμου καταλήγει σε πολυ στένο τμήμα πεζοδρομίου, όπου συσσωρεύονται τα τραπέζια των ζαχαροπλαστείων εμποδίζοντας τους περιπατητές και τους πολίτες στην εύκολη διακίνηση τους.
Με γνώμονα όλες αυτές τις αναφορές και προβληματισμούς που απασχόλησαν τους πολεοδόμους, τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον κλάδο μας, ασχοληθήκαμε πρόσφατα με το θέμα, και προτείνουμε την λύση που αναλύουμε στην επικαιροποιημένη πρότασή μας.
Η μελέτη μας αφορά :
Λύση Α: Μια λύση για άμεση εφαρμογή
Α1: Ευθυγράμμιση της οδού Σταδίου με την οδό φιλελλήνων και υποβάθμιση της κατά 2 m στο κέντρο.
Α2: Εκμετάλλευση της κλήσης που έχει πλατεία Συντάγματος από την ανατολή προς δύση για τη δημιουργία υπερυψωμένης κατά 2.20 μέτρα διαβάσεις πεζών που καταλήγει στην αρχή της οδού Ερμού. Η διαβάσει αυτή θα κατασκευαστεί με ελαφριά υλικά.


Α3: Δημιουργία νέες στάσεις ταξί σε ξεχωριστό επίπεδο υπερυψωμένο από τον δρόμο κατά ένα με ενάμιση μέτρο στο δυτικό τμήμα του δρόμου .

Α4: Διαμόρφωση νέας πλατείας με πράσινο στο δυτικό μέρος του περιοχής επιφάνειας 4150 τετραγωνικά μπροστά από την οικοδομική γραμμή κτιρίων στην δυτική πλευρά.
Α5: Στη νέα πλατεία αναπτύσσονται χώροι για καφέ και χωροί για τις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων.



Φάσεις υλοποίησης της πρότασης Α και Β φάση
Α φάση που πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα για την εξυπηρέτηση του κοινού και την καλύτερη λειτουργία του κυκλοφοριακού της περιοχής.
Β φάση Η πλατεία χωρίς αυτοκίνητα θα είναι μια πλατεία με πάρα πολύ πράσινο – όχι αχανείς χωροί που δεν είναι φιλικοί για τις οικογένειες και τα παιδιά.
Αυτό γίνεται με σεβασμό και διατήρηση όλων των παλαιών στοιχείων της υπάρχουσας πλατείας ( συντριβάνι, διατηρητέα κολωνάκια κλπ).
Λύση Β. Μελλοντική φάση
Την τελική πρόταση της πλατείας δίχως τροχοφόρα που εκτείνεται σε όλη την περιοχή από οικοδομικό τετράγωνο σε οικοδομικό τετράγωνο.

Για την υποστήριξη της πρότασης αυτής έγινε προσπάθεια επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος των αυτοκινήτων της γύρω περιοχής. (Υπάρχει σχετική πρόταση). Στην λύση αυτή θα κυκλοφορούνε μόνο ηλεκτρικά ταξί και λεωφορεία για την εξυπηρέτηση του κοινού.
Η πλατεία χωρίς αυτοκίνητα είναι αφιερωμένη ολοκληρωτικά στο κοινό της Αθήνας. Έτσι στην δυτική πλευρά κοντά στην οδο Ερμού (βλέπετε άποψη της πλατείας από το κτίριο Public) δημιουργούνται χώροι πρασίνου αλλά και χώροι για τις εκδηλώσεις του Δήμου για:
1)Σεμινάρια, εργαστήρια, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις, πάρτι κ.λπ.
2)Δημιουργία μια νέας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει σχόλια από τους πολίτες σχετικά με το τι θα ήθελαν στο μέλλον για το αστικό τους περιβάλλων και πως βλέπουν την εξέλιξη των διαδρομών τους στο μέλλον, καθώς και την ενημέρωση των πολιτών για πρακτικά διοικητικά θέματα.
3)Πλατφόρμα διαβούλευσης/ Gamification δεδομένων
4) Δημιουργούνται ηλεκτρονικά κέντρα 5G με όλες τις κύριες πλατείες των πόλεων και των Νησιών της Ελλάδος για σύνδεση τους.

©akalab architects • APEX S.A. | 2018