Portfolio

Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων από το Κεραμικό στο Στάδιο

Περιοχή Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού

Tips: Παρακαλώ όπως γυρίσετε το τηλέφωνο σας οριζόντια

Πρόταση από το γραφείο μελετώ: http://www.akalab.gr

Αρχιτέκτονες: Δημήτρης Καταρόπουλος, Στάθης Καταρόπουλος

Εισαγωγή:

Η περιοχή γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης εντάσσεται στον αρχαιολογικό χώρο της παλιάς Αθήνας, των χρόνων του Περικλέους. Η Πνύκα , ο Άρειος Πάγος, το Θέατρο Διονύσου ,η Αρχαία Αγορά , ο Κεραμικός ,και λίγο μακρύτερα οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός και με την Αψίδα του Αδριανού, αποτελούσαν μονάδες διάσπαρτες στον νέο χάρτη της σύγχρονης Αθήνας.

Η έναρξη του έργου έγινε με εντολή της υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη η οποία μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος, κάλεσε αρχιτεκτονικά γραφεία και ανέθεσε το έργο.  Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της σημερινής όψης της περιοχής που είναι ένα στολίδι της Αθήνας. Το έργο όμως δεν ολοκληρώθηκε όπως είχε αρχικά σχεδιασθεί ο περίπατος δηλαδή να καταλήγει στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Καθ’ ότι η λεωφόρος Συγγρού με 6 λωρίδες κυκλοφορίας χωρίζει την περιοχή δυτικά την Λ.Συγγρου και την Διονυσίου Αρεοπογίτου απο τον αρχαιολογικο χώρο του Ναού του Διός και την αψίδας του Αδριανου και όλης της ανατολικής πλευράς μέχρι το παναθηναϊκό στάδιο.

Η δημιουργία υπόγειας διάβασης έχει αποκλειστεί για πολλούς λόγους. Έτσι σήμερα το κοινό και οι τουρίστες δυσκολεύονται να επισκεφτούν την περιοχή αυτή και να δουν από κοντά και πανοραμικά τους Στύλους και την Αψίδα του Ανδριανού και στην συνέχεια να κατευθυνθούν μέσω του πεζόδρομου Β. Όλγας μέχρι το Παναθηναϊκό στάδιο σημείο με πολύ ενδιαφέρον για αυτούς.

Επίσης η μεταφορά των τουριστών με λεωφορεία στο Στάδιο όπως γίνεται σήμερα, είναι μια προσωρινή λύση που δημιουργεί πάρα πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα στον βασικό άξονα της λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Η σημερινή πρόταση έρχεται μετά από 20 χρόνια να προσθέσει στο πάζλ τον κρίκο που θα ενώσει τα δυο τμήματα των αρχαιολογικών χώρων χωρίς καμία διακοπή μεταξύ τους.

Η πρόταση :

Στόχοι της πρότασης: 

Αεροφωτογραφία της περιοχής μελέτης

1_ Την ολοκλήρωση της πρότασης του 1980 , δηλαδή την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων από τον Κεραμικό στο Στάδιο.

2_ Την προέκταση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με υπερυψωμένο πεζόδρομο σε μορφή Σπείρας….. ενα γλυπτό στο χώρο με πλάτος 2,80 μ κατασκευασμένο με πολύ ελαφριά υλικά, μακριά από την Αψίδα του Αδριανού ώστε να μην προσβάλλει το μνημείο. Ο πεζόδρομος αυτός αφού περάσει με απαλή καμπυλότητα την λεωφόρο θα καταλήγει στο φυλάκιο του αρχαιολογικού χώρου και στην Αψίδα του Αδριανού. (βλέπετε σχέδια)

Κάτοψη υπερυψωμένης Σπείρας – διάβαση που ενώνει τις δυο πλευρές
Άποψη της σπείρας-διάβασης από την περιοχή του Ναού Ολύμπιου Διός προς την Διονυσίου Αρεοπαγίτου

3_ Στην συνέχεια οι πεζοί, μέσω του υπάρχοντος μονοπατιού θα διασχίζουν τον πεζόδρομο Β. Όλγας και μέσω του Εθνικού κήπου ή τον νεο πεζόδρομο του δήμου θα φτάσουν στο Παναθηναϊκό στάδιο ή θα κατευθυνθούν προς τον Αδρηττό.

Σημερινή άποψη της πλατείας Μελίνας Μερκούρη πριν την κατασκευή της Σπείρας
Αρχή της υπερυψωμένης Σπείρας δίπλα από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου

——————————————————————————————————————–

Πρόσθετα στοιχεία:

Θέση σπείρας: Αφετηρία από την πλατεία Μελίνας Μερκούρη, στο τέλος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και αφού υπερυψωθεί κατάλληλα περνάει την λεωφόρο Συγγρού για την τελική της πορεία προς τον Ναό Ολύμπιου Διός και την αψίδα του Αδριανού.

Μελέτη υψομέτρων: Η Καμπυλότητα της Σπείρας, μας επιτρέπει την υπερύψωση της σε κατάλληλο ύψος ώστε να γίνεται ελεύθερα η κίνηση των τροχοφόρων.

Υλικά: Πολύ ελαφριά υλικά κατά προτίμηση σκελετός από τιτάνιο επενδεδυμένο με καμπυλωτά φύλλα ειδικού πολυεστέρα που να δίνουν την αίσθηση συμπαγούς στοιχείου.

Λεπτομέρειες : Αυξομείωση πλάτους σπείρας από 2,80 μ έως και 4,00 μ για την δημιουργία θέσεις belvedere. Στηθαία από ειδικό γυαλί, Στήριξη σε κολόνες σχήματος μανιταριού. (Ένταση στο άνω μέρος)

Ήμαστε στην διάθεση σας για όποια απορία έχετε στο mail: info@akalab.gr

©akalab architects • APEX S.A. | 2019

Location:
Athens, Greece
Date:
2020
Status:
Ιdea, Preliminary
Architects:
Dimitris Kataropoulos, Stathis Kataropoulos
Categories
WordPress Theme built by Shufflehound.

akalab architects @ 2018